TEDxUniversityofPiraeus | Spectrum Part 2

May 19, 2016
Lily J

Continued…

Μετά το Lunch Break και για τρίτη φορά, μπήκαμε στην αίθουσα προβολής και περιμέναμε με ενθουσιασμό να ξεκινήσει το τρίτο session, το Yellow Session και να «πλημυρίσουμε» από ένα κύμα χαράς και ελπίδας. Πρώτος ομιλητής του Yellow Session, ο Χρήστος Αλεφάντης, ιδρυτής του περιοδικού «ΣΧΕΔΙΑ» και της Εθνικής Ομάδας Αστέγων. Ο Χρήστος, μας μίλησε για τον τρόπο που καθημερινά μπορούμε να γεμίσουμε αγάπη, χαρά και ελπίδα τους συνανθρώπους μας αλλά και πώς υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν έμαθαν να βλέπουν τα πράγματα μέσα από ένα πρίσμα ελπίδας. Την ατμόσφαιρα χαράς, ήρθε να πλαισιώσει (ίσως θα λέγαμε να καδράρει), ο απολαυστικός Διονύσης Ατζαράκης. Ο άνθρωπος που κατάφερε να γεμίσει γέλιο ένα ολόκληρο καράβι και μετά το Σάββατο, είμαστε σχεδόν σίγουροι ότι κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ κατουρημένων από το γέλιο παντελονιών. Στην συνέχεια, στην σκηνή ανέβηκε ο Themistocles Lambridis, κινηματογραφιστής, φωτογράφος και ιδρυτής της εταιρίας παραγωγής Jagged Mellon Productions. Ο Themistocles, μας μίλησε για το πάθος του να ζεί την ζωή έντονα και το σοβαρό ατύχημα στην σπονδυλική στήλη που τον επηρέασε ωστόσο όμως δεν τον σταμάτησε. Μέσα από την ομιλία του Themistocles, μάθαμε ότι πάντα υπάρχει θετική πλευρά στις καταστάσεις αρκεί να αλλάξεις την οπτική και το πρίσμα που χρησιμοποιείς. Τελευταία, ομιλήτρια του Yellow Session, ήταν μια αξιαγάπητη και ξεχωριστή κυρία, η κυρία Αθηνά Λινού. Η κυρία Αθηνά Λινού είναι πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής, Ινστιτούτο Prolepsis και κάτοχος πολλών ακαδημαϊκών τίτλων και πτυχίων, μεταξύ άλλων και από το Harvard University. Η κυρία Λινού, μας μίλησε για το παρελθόν της ως κόρη φούρναρη και το ταξίδι της μέχρι να φτάσει εκεί που έφτασε. Ένας άνθρωπος, που μας έμαθε ότι όλα όσα έχουμε στην ζωή μας διδάσκουν κάτι και μας βοηθάνε να πάμε παραπάνω αρκεί να το πιστέψουμε και να το προσπαθήσουμε.

Μετά από μια τόσο inspiring ομιλία όπως της κυρίας Λινού, είχαμε ανάγκη από ένα Coffee Break και ένα χαλαρό απογευματινό καφέ και παγωτό στο deck μαζί με λίγη μουσική και καλή παρέα. Περιπλανηθήκαμε για ακόμα μια φορά στο deck και στους χώρους του πλοίου και απολαύσαμε ιδιαίτερες στιγμές ηρεμίας και χαράς. Κατά την διάρκεια του Coffee Break, μερικοί delegates, είχαν την ευκαιρία να παραβρεθούν σε δύο μοναδικά one-of-a-kind workshops από την Blue Growth και την L’Oreal Hellas με ένα exclusive “Gentlemen Only” workshop.

Η ώρα είχε φτάσει για το τέταρτο και τελευταίο session aka Red Session.  Η Λυδία μας καλωσόρισε για ακόμα μια φορά, σε ένα session βασισμένο στο πάθος και στο στυλ. Μιλώντας για πάθος και στυλ, ο πρώτος μας ομιλητής για το Red Session, δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από τον φοβερό και τρομερό Κωνσταντίνο Τζούμα, ο οποίος μέσα από μια tete-a-tete TED Talk συνέντευξη με την παρουσιάστρια μας, Λυδία Παπαϊωάννου μας αποκάλυψε ιδιαίτερες πτυχές της ζωής του και της ζωής γενικότερα. Δεύτερος ομιλητής, ένας άνθρωπος που έβαλε το D for Design στο φετινό TEDx, ο Designer και Creative Director Νάσσος Κάππα. Ο Νάσσος, με πολυετή εμπειρία στον χώρο του design και creative industry μας μίλησε σχετικά με το design και την δύναμη του καθώς και πόσο μεγάλης σημασίας είναι το σωστό design. Περνώντας στους «ομόκεντρους κύκλους του έρωτα», ο Ζήσης Παπαθανασίου, γυναικολόγος Πρόεδρο της ελληνικής σεξολογικής εταιρείας & επιστημονικό διευθυντή του Ελληνικού Σεξολογικού Ινστιτούτου, μας μίλησε για το πώς μπορούμε να βρούμε τους ομόκεντρους κύκλους του έρωτα στην προσωπική μας ζωή. Το «Spectrum» μας δεν θα μπορούσε να κλείσει πιο υπέροχα και οσκαρικά παρά με την ομιλία του Michael Paleodimos, σκηνοθέτη φωτογραφίας που κινήθηκε αποφαασιστικά στον χώρο του κινηματογράφου και φέτος απέσπασε Academy Award Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους για την ταινία «STUTTERER». Ο Michael, μέσα από την δική του πορεία και ιστορία μας έδειξε πώς πάντα πρέπει να ακολουθούμε το πάθος μας, ότι και να μας λέει ο περίγυρος μας, όσο δύσκολο και να είναι γιατί πάντα υπάρχει ένα φάσμα δυνατοτήτων και ευκαιριών που περιμένει το κατάλληλο πρίσμα για να αποκαλυφθεί.

Μέσα από 13 ομιλίες, 4 performances, 4 ιδιαίτερα sessions και 1 ξεχωριστό καράβι, προσπαθήσαμε να ταξιδέψουμε όλους εσάς σε έναν κόσμο από διαφορετικές οπτικές, χρωματισμούς και ιδέες. Έναν κόσμο, με ιδέες που συγχέονται και δημιουργούν μια μεγαλύτερη ιδέα και ένα φάσμα ιδεών. Ο στόχος μας όμως, δεν ήταν μόνο αυτός. Στόχος μας ήταν θεατές και μη να βιώσουν ένα φάσμα συνολικής εμπειρίας και να βρούν το δικό τους «Spectrum». Να θυμίσουμε στον καθένα πόσο όμορφο και ιδιαίτερο είναι το φάσμα που υπάρχει παντού μέσα στην ζωή μας. Όταν στο τέλος, ανεβήκαμε πάνω σε εκείνη την σκηνή, οργανωτική ομάδα αλλά και εθελοντές, είχαμε μόλις ανακαλύψει και εκπληρώσει ένα μικρό ή μεγάλο φάσμα της δικής μας ζωής καταφέρνοντας να δούμε μια εμπειρία με διαφορετικούς χρωματισμούς και πλευρές.

Το fun part της ημέρας όμως δεν τελειώνει εκεί. Αφού, ολοκληρώσαμε έναν κύκλο ξεχωριστών ομιλιών και performances, όλοι μαζί, delegates, team, speakers, performances, volunteers και production, βρεθήκαμε στο κατάστρωμα του SS Hellas Liberty και απολαύσαμε drinks και μουσική. Σε μια ατμόσφαιρα endless party, χορέψαμε, διασκεδάσαμε και γνωριστήκαμε καλύτερα. Δεν θα μπορούσαμε να βάλουμε καλύτερη τελεία σε ένα «Spectrum» εμπειρίας και ένα TEDx που προετοιμαζόταν τόσους μήνες με τόσο κόπο. Αλλά αν και βάλαμε τελεία στο «Spectrum», η τελεία δεν έχει μπεί για το TEDxUniversityofPiraeus και όπως το φάσμα συνεχίζεται σε πολλά και διαφορετικά χρώματα, έτσι και εμείς περιμένουμε τα ιδιαίτερα χρώματα που έχει να φέρει το TEDxUniversityofPiraeus 2017.

Σας ευχαριστούμε όλους και συνεχίστε να μας εμπνέετε να φέρνουμε περισσότερες ιδέες και εμπειρίες κοντά σας.

DSC_0500 DSC_0713DSC_0490DSC_1054